Kookprins.nl

online kookboek

informatie over pannen en kookplaten

img

Wij krijgen regelmatig vragen over diverse onderwerpen die met koken te maken hebben.
Het is van belang om een goede keuze te maken in type kookplaat en het type pannen wat je gebruikt om een gerecht goed te laten lukken. Wij geven hierbij natuurlijk ook onze uitgesproken mening al zijn wij eigenlijk een online kookboek.

Pannen

pannenset

Een goede pan heeft een goede warmteverdeling op de bodem dit zorgt ervoor dat de pan aan de onderzijde op het gehele oppervlakte geheel zoveel als mogelijk dezelfde temperatuur heeft.
Ook moeten de handgrepen niet extreem heet worden , bij kunststof handgrepen mogen deze niet te snel verbranden of loslaten.
Kies het liefste voor een pan of pannenset die er degelijk uitziet, een mooie dikke bodem heeft en het liefste van rvs (roestvrijstaal) is zodat er geen roest kan ontstaan en makkelijk schoon te maken is.

Koekenpan, hapjespan, wok

Een goede koekenpan of hapjespan is moeilijker te krijgen dan een kookpan.
De pan mag niet aanbranden en moet goed tegen grote hitte kunnen.
Ook moet de bodem goed vlak zijn en is een goede warmteverdeling hier van groot belang.
Over het algemeen voldoen merk koeken en hapjespannen zoals van het merk BK of Tefal hier prima aan voor thuis , maar hier hangt ook een prijskaartje aan.

Aanbieding

Vaak zien wij deze pannen wel in de aanbieding bij Albert Heijn en soms ook bij Blokker en Action in de aanbieding , let dus goed op de aanbiedingen.
Goed zoeken kan echter ook tot een goede aankoop komen al is de kans op een miskoop groot.
Zo kochten wij een koekenpan van action van een onbekend merk voor een paar centen maar konden hier nog geen pannenkoek in bakken, het is dus beter om daar bijvoorbeeld naar een goed merk pan te zoeken.

slechte koekenpan
Slechte koekenpan

Warmteverdeling

De warmteverdeling op de bodem was zeer slecht waardoor bijvoorbeeld een pannenkoek in het midden recht boven de warmtebron aanbrandde en daaromheen nog lang niet gaar was.
Dit was dus duidelijk een miskoop.

Goede pannen

Beter te spreken zijn wij over de koekenpannen van Brabantia die vaak voor een bodemprijs worden aangeboden bij supermarktketen Dirk van den Broek.
Deze koekenpannen en hapjespannen hebben een goede warmteverdeling en zijn bij deze supermarkt voor een appel en ei in de aanbieding.
Ook zijn wij erg tevreden over de koekenpannen van Ikea , deze hebben mooie koekenpannen met een zeer goede warmteverdeling voor een lage prijs.

Ikea koekenpan
Fijne koekenpan van Ikea

Handgreep

Waar wij ook erg over te spreken zijn is de bevestiging van de handgreep van deze pannen.
Deze zit namelijk niet met zo’n schroefje vast zoals wij vaak zien.
Zo’n schroefje gaat na verloop van tijd loszitten en zorgt dan voor een los handvat , heel vervelend.
De pannen van Ikea zien er daarbij heel erg luxe uit en liggen lekker in de hand.

Veel succes met het uitzoeken van een goede pan!

Kooktoestel

inductie kookplaat
inductie kookplaat

Verschillende types van kookplaat

Een ander onderwerp waar wij vaak vragen over krijgen is over het kooktoestel.
Welk kooktoestel kunnen wij het beste kiezen , of wat is het beste.
Over het algemeen zien wij drie verschillende soorten kooktoestellen:

  1. De keramische kookplaat
    De inductie kookplaat
    Koken op gas

Keramische kookplaat

Deze kookplaat werkt als volgt;
Onder meestal een glasplaat zit een gloeispiraal die warm wordt , op de plaat bevindt zich een pan die vervolgens weer heet wordt.
Wij van kookprins vinden dit de meest vervelende manier van koken.
Het nadeel is dat de kookplaat traag is , indien de stand lager gezet wordt is de glasplaat nog heet , de pan koelt dan langzaam af waardoor het gerecht misschien wel aan kan branden.

Langzaam en niet efficiënt

Ook duurt het ons te lang voordat een pan daadwerkelijk heter wordt na het hoger zetten van de stand van de plaat.
Ook zijn wij van mening dat de kookplaat niet efficiënt is, krasjes of deukjes maken geen contact met de glazen plaat waardoor dan de warmteoverdracht.
Ook blijft deze kookplaat nog lang heet na het koken.
Een gemak wel is dat de kookplaat met een glazen oppervlakte gemakkelijk schoon te maken is.

Inductie kookplaat

Deze kookplaat werkt als volgt:
Een spoel onder de glazen plaat zorgt voor een magnetisch veld met een bepaalde hoeveelheid energie.
De pan die op de glazen plaat staat vangt deze magnetische straling op en zet die magnetische energie om in warmte en wordt daarom warm.
De keramische kookplaat en de inductie kookplaat zien er bijna hetzelfde uit, maar de werking is dus totaal anders.
Wij van kookprins vinden de inductiekookplaat de meest ideale kookplaat die er te krijgen is.
Doordat de pan verhit wordt en niet de glazen plaat wordt de pan snel heet.

Snel en efficiënt

Een klein krasje of deukje heeft haast geen invloed, bijna alle energie wordt gebruikt om de pan te verwarmen , heel efficiënt dus.
Na het lager zetten van de stand daalt de temperatuur snel.
Na het koken koelt de glasplaat snel af omdat alleen de pan warm is geweest.
De glazen plaat is gemakkelijk schoon te maken.
Een nadeel is dat niet alle pannen werken op een inductie kookplaat, als een pan niet door een magneet aangetrokken kan worden is deze niet geschikt voor koken op inductie.

Koken op gas

Wij van kookprins vinden koken op gas een fijne manier van koken op gas een fijne manier van koken.
Anders dan dat de regering je wijs probeert te maken is aardgas een heel schone brandstof.
Aardgas is de meest schone fossiele brandstof die er is.
Elektrisch koken betekend namelijk dat je elektriciteit gebruikt die vaak weer opgewerkt wordt door ontsierende windmolens en zwaar vervuilende kolencentrales.

Aardgas wordt steeds duurder

Helaas wilt de regering gas steeds duurder gaan maken , maar overtappen op elektrisch brengt vaak ook hoge kosten met zich mee.
Koken op aardgas is gemakkelijk en snel , indien het gas verder dicht gedraaid wordt zal de gasvlam meteen minder worden en de pan kouder , andersom natuurlijk hetzelfde.

Nadelen van koken op aardgas

Aan koken op gas zitten natuurlijk wel nadelen.
Je kookt met een open vlam wat meer brandgevaar oplevert.
Er is kans op gaslekkage door bijvoorbeeld een slechte slang o.i.d. waardoor er kans op brand explosie of verstikking zou kunnen plaatsvinden.
Gelukkig is er aan aardgas wel een geurtje toegevoegd waardoor wij een eventuele lekkage snel kunnen ruiken.

Overstappen van Keramisch naar Inductie

Het overstappen van keramisch naar inductie moet geen enkel probleem zijn.
Een inductiekookplaat gebruikt meestal niet meer elektra als een keramische kookplaat.
In dat geval is het alleen maar het overzetten van de bijzondere perilex stekker.

Overstappen van Inductie naar Keramisch

Dit raden wij af omdat inductie koken vele malen fijner is dan keramisch

Overstappen van gas naar inductie

Het overstappen van gas naar inductie zet nogal wat voeten in de aarde.
Als je geen speciaal perilex stopcontact hebt is de kans erg groot dat de elektrische installatie bij je thuis niet geschikt is voor koken.
Elektrisch koken gebruikt meer stroom als wat er uit een normaal stopcontact en uit een normale groep uit de groepenkast kan komen.
Daarom worden er meestal twee groepen uit de groepenkast gebruikt , die samen een kookgroep vormen.
Op of in de muur moet dan een speciaal stopcontact komen met twee groepen, dit rare stopcontact noemen wij een perilex stopcontact.

De installateur

Als je dus niet zo’n stopcontact hebt moet de installateur dus komen om de groepenkast om te bouwen met een kookgroep en draden trekken en een perilex stopcontact plaatsen.
Ga hier nooit zelf aan klungelen want dit kan brandgevaar of elektrocutie opleveren en de verzekering gaat gegarandeerd moeilijk doen als je zelf iets aan dit soort installaties gedaan hebt.
Zorg dat je de kookplaat al in huis hebt als de installateur langskomt, die kan dan meteen de stekker erop zetten en heeft dit in 15 minuten gefikst.

Krachtstroom

Er is namelijk een kans dat je een krachtstroom aansluiting in huis hebt.
Als de kookgroep in de meterkast op een bepaalde manier aangesloten zit in de meterkast en je hebt een krachtstroom of drie fase aansluiting en je zou een draadje in de stekker verkeerd aansluiten heb je in dat geval een probleem.
In dit geval is het mogelijk dat je 400 volt op je nieuwe kookplaat zet waar die echt niet tegen kan.

This div height required for enabling the sticky sidebar