Kookprins.nl

online kookboek

kaas en wijn combineren

img

inhoudsopgave:
kaas tips
harde kaas
verse kaas
witschimmelkaas
roodbacteriekaas
blauwschimmelkaas
geitenkaas
het kaasplankje
kaas bewaren

kaas en wijn

En dan komt het allerbelangrijkste: de keuze van de wijn bij het kaasplankje.
Er zijn voor het combineren van wijn en kaas vele mogelijkheden maar smaken verschillen.
De eigen smaak moet altijd de doorslag geven.

De verschillende gelegenheden

Het is wel belangrijk om zich van te voren goed te realiseren wat je wilt:

Wil je gewoon gezellig en lekker kaas eten en daarbij een glas wijn drinken, of wil je een avond eens echt goed gaan proeven hoe wijn en kaas bij elkaar kunnen smaken, en hoe je interessante combinaties maakt.

Of wil je een avond eens echt gaan genieten van een heel bijzondere fles wijn en die als achtergrond wat kaas geven.

In het eerste geval kies je een mooi en gevarieerd kaasplankje en je drinkt er een pretentieloze, jonge wijn bij.

In het tweede geval kies je enkele bijzondere wijnen en je gaat eens echt interessant combineren.

In het derde geval laat je de wijn de hoofdrol spelen en koopt enkele zeer goede, maar neutrale kaassoorten, zoals een Cantal en een boeren Goudse kaas.

Welke wijn bij welke kaas?

Kies bij fijne, subtiele wijnen nooit frenetieke kazen, want je wijn gaat roemloos ten onder.

In het algemeen kan je zeggen, dat bij zachte, subtiele kaassoorten lichte, frisse, vaak witte wijnen passen, bij zeer geurige en frenetieke kazen jonge rode wijnen.

Witte wijn past altijd goed bij geitenkaas, bij verse kaas, en bij kaas met een iets zoete smaak, zoals Emmentaler.

Huiswijn past bij alle geitenkaas, en bij gekruide kaassoorten zoals Boursin of Leidse kaas.

Bij blauwe kazen drink je kruidige, jonge rode wijn (in het algemeen gesproken),

bij zeer weelderige kazen als een romige boeren Goudse passen alle mooie rode wijnen en port.

Bij zeer oude, weerbarstige oude kaas, zoals Parmezaanse, overjarige Goudse, oude Edammer, passen zeer rijke wijnen, zoals port of de grote wijnen van de Cotes du Rhone, en ook zoete witte wijnen.

Schema voor het combineren van wijn en kaas

Wij laten hieronder een schema volgen voor het combineren van wijn en kaas.
Volg dit vooral niet te slaafs, er zijn altijd uitzonderingen, en door zelf eens te zoeken en te combineren kom je vaak tot betere ideeën.

Verse kaas (Gervais, Petit-Suisse, ongekruide Boursin)

Lichte frisse witte wijnen, zoals Moezel, Muscadet, Elzassers of rose.

Geitenkaas

Alle witte wijnen, liefst uit dezelfde streek als de kaas, zoals Loirewijn bij geitenkaas uit Poitou.
Ook droge rosé, en jonge, fruitige rode zoals Beaujolais.

Roodbacteriekazen

Jonge fruitige rode wijnen, zoals Beaujolais, Chianti, maar ook volle rode, zoals Saint Emilion, en een goede Cotes du Rhone.

Witschimmelkazen

Kruidige rode wijnen. zoals Cotes du Rhone. de negen appellations van de Beaujolais, ook wel Saint Emilion.

Blauwe kaas

Jonge rode wijnen, zoals Beaujolais, kruidige rode wijnen zoals Cotes du Rhone, Saint Emilion.
Ook rode Italiaanse wijnen, zoals Barolo en Barbaresco en rode Port of zoete witte wijn (vreemd, maar probeer het eens!).

Harde kazen met rijke smaak en veel aroma

Alle rode wijnen, vooral de betere kwaliteiten Bordeaux en Bourgogne, ook Port.
Ook rijke witte wijnen, zoals witte Bourgogne en sommige Elzassers.

Oude scherpe harde kazen

Volle rode wijnen, zoals de goede kwaliteiten van de Cotes du Rhone, ook rode Port en zoete witte wijn.

Kaas met kruiden, zoals Leidse kaas

Droge witte wijnen, bijv. Elzasser.

Wil je de klassieke regel aanhouden van wijn en kaas uit dezelfde streek of ongeveer dezelfde streek, dan zijn de volgende combinaties mogelijk:

Geitenkaasjes uit Poitou of van de Loire-oevers

witte Loirewijn zoals Muscadet, Vouvray, of Rose d’Anjou

Munster

Elzasser wijn, vooral Tokay of Gewurztraminer.

Roquefort

Cahors (een, stoere rode wijn)

Gorgonzola

Barolo, Barbaresco

Epoisses (een zeldzame roodbacteriekaas uit Bourgogne)

rode Bourgogne

Bleu de Bresse

een mooie Beaujolais

En dan zijn er nog enkele bijzondere variaties, die door een aantal Franse gastronomische journalisten zijn ‘uitgevonden’ en waaraan je je eigen smaak kunt toetsen:

Camembert

Met een wijn van de Cotes de Beaune.

Geitenkaas

Met een Cotes du Rhone of Pont l’Eveque met Morgon (een van de beroemde negen uit de Beaujolais)

Gruyere

Met een Cote de Beaune

Brie

Met een Cote de Beaune

Roquefort

Met een Sauternes.

kaas en wijn

This div height required for enabling the sticky sidebar