Kookprins.nl

online kookboek

Gentse waterzooi

48 Views

Gentse waterzooi is een heerlijk Vlaamse gevulde kippensoep welke als hoofdgerecht opgediend wordt in diepe borden met mes en vork erbij.
Er zijn verschillende recepten voor dit gerecht

Gentse waterzooi

Dit heb je nodig voor 6 personen:
2 braadkippen van 1 kg
1 dikke ui
4 preien
3 wortels
1/2 witte selder
1 kruidentuiltje (1 laurierblad, 2 peterseliestengels, 1 takje tijm)
boter
40 gr bloem
250 ml room
peper, zout
1 eetlepel gehakte peterselie
enkele druppels citroensap
gekookte aardappelen

En dit is het recept:
Was de kippen, leg ze in een kookpot en zet ze onder water.
Voeg er de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en peper en zout
aan toe (bewaar de stengels als garnituur).
Breng aan de kook, voeg het kruidentuiltje toe en laat de kip in ± 30 minuten
zachtjes gaar sudderen.
Haal de kippen uit de kookpot, zeef het vocht door een puntzeef en laat dit
nogmaals goed inkoken, zodat u nog 1,5 liter overhoudt.
Versnijd intussen de kippen in bouten en wit- of borstgedeelte.
Verwijder het vel en houd het kippenvlees warm.
Reinig de wortels, het prei wit en de seldertakjes en snijd ze in julienne of
staafjes.
Stoof de wortel en de selderreepjes in een weinig vocht en voeg er na 3
minuten de prei aan toe.
Laat dit alles nog enkele minuten samen krokant gaar stoven.
Houd alles warm.
Smelt voor de roux 30 gr boter, roer er de bloem door en laat alles even samen
bakken (zonder te kleuren).
Giet er de ingekookte gevogeltebouillon op en breng even aan de kook.
Giet de room erbij en ga na of het geheel voldoende is gekruid.
Kruid eventueel bij met peper en zout.
Werk de gevogelte-veloutésaus met enkele druppels citroensap af.
Voeg als afwerking zowel de kip als de groenten bij de veloutésaus.
Laat nog even opkoken en serveer warm (strooi er net voor het opdienen
Vers gehakte peterselie over).
Serveer in een diep bord of schaaltje, met gekookte aardappelen.
**

Gentse waterzooi , tweede recept:

Dit heb je nodig voor 6 personen:
2 liter ontvette kippenbouillon (mag ook van tabletten)
1 mooie braadkip van 11/2 kg
het wit van een dikke prei
250 gr wortelen
1 grote ui
1 stengel bleekselderij
zout, peper, nootmuskaat
50 gr boter
50 gr bloem
250 milliliter room
3 eidooiers
gehakte peterselie
gehakte kervel
10 gekookte aardappelen

En dit is het recept:
Maak de kippenbouillon.
Snijd de braadkip in 8 stukken.
Maak de groenten schoon en snijd ze in julienne (in lange, fijne staafjes).
Laat de groenten ± 10 minuten in 20 gr boter smoren, giet er dan de bouillon
bij, voeg peper, zout en de stukken kip toe en laat het geheel ± 25 minuten
zachtjes koken.
Neem de stukken kip en de groenten uit de bouillon en houd ze warm.
Smelt in een pan 30 gr boter, voeg de bloem en al roerend beetje bij beetje de
bouillon toe en laat dit ± 10 minuten koken.
Neem de pan van het vuur, giet er al kloppend de room en de eidooiers bij en
voeg de groenten toe.
Leg de gekookte aardappelen en de stukken kip in een diepe schaal, bestrooi ze
met de kervel en de peterselie en schenk er de bouillon over.

**

Gentse waterzooi , derde recept

Dit heb je nodig voor vier personen:
350 gr krieltjes
1/2 knolselderij
1 kleine winterpeen
1 dunne prei
1/2 geperste citroen
11/2 kippenbouillontablet
300 gr kipfilet haasjes
2 dl crème fraîche
2 fijngehakte takjes selderij

En dit is het recept:
Kook de krieltjes bijna gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
Schil intussen de knolselderij, snijd hem in plakken en snijd die vervolgens in
Lucifer dunne reepjes.
Schrap de peen, halveer de prei in de lengte en spoel hem schoon en snijd de
peen en de prei in even grote reepjes als de knolselderij.
Breng in een pan 3/4 liter water met het citroensap aan de kook en verkruimel
de bouillontabletten erboven.
Halveer de kipfilet haasjes.
Zet het vuur laag, roer de crème fraîche door de bouillon en pocheer de kip
hierin in ± 5 gaar.
Voeg de krieltjes en de groentereepjes toe en kook ze nog 3 minuten zachtjes
mee.
Breng de waterzooi op smaak met peper.
Schep de soep in 4 diepe borden en bestrooi met de selderij.
Tip: De knolselderij kunt u vervangen door 2-3 stengels bleekselderij.
Trek de draden van de stengels en snijd de stengels in stukken en vervolgens in
dunne reepjes.
**

Gentse waterzooi met kalkoen

Dit heb je nodig:
1 blikje kippensoep
250 gr kalkoenfilet in reepjes
1 kleine winterwortel in plakjes
1 kleine prei in ringen
3 stengels bleekselderij in plakjes
2 eidooiers
50 ml slagroom
zout, peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie

En dit is het recept:
Kook de kalkoen ± 10 minuten in 6 dl water.
Voeg de groenten toe en laat ze ± 3 minuten zachtjes mee koken.
Voeg de inhoud van het blik soep toe en laat de soep al roerend warm orden.
Klop de eidooiers met peper, zout, de room en 4 eetlepels soep los.
Neem de pan van het vuur en roer het eimengsel erdoor.
Bestrooi de soep met de peterselie.
**

Gentse waterzooi met kippenbouten

Dit heb je nodig voor vier personen:

150 gr winterwortel
4 stengels bleekselderij
2 dunne preien
4 takjes selderij
3 takjes peterselie
1/4 zakje verse bieslook
1 kg kippenbouten
50 gr boter
2 kippenbouillontabletten
2 eidooiers
3/4 dl slagroom of koffieroom
zout, (versgemalen) peper

En dit is het recept:
Maak de wortel, bleekselderij en prei schoon en snijd ze in stukken.
Hak de kruiden in kopje fijn.
Bestrooi de kip met zout en peper.
Verdeel de helft van de boter in stukjes over de bodem van een braadpan.
Verdeel er de groenten over en voeg 3 eetlepels water toe.
Leg de kip op de groenten, verdeel er de rest van de boter in klontjes over en
strooi er de helft van de kruiden over.
Zet de pan op laag vuur en verwarm het geheel onafgedekt ± 20 minuten
zachtjes.
Breng in een steelpan 8 dl water met de bouillontabletten aan de kook en laat
de bouillontabletten al roerend oplossen.
Schenk de bouillon bij de kip en stoof de kip afgedekt in ± 40 minuten zachtjes
gaar.
Verwarm 4 diepe borden voor, leg de kip in de borden en houd ze warm
Roer de dooiers in een kommetje met de room en 4 eetlepels stoofvocht los en
voeg dit al roerend aan het stoofvocht toe.
Blijf roeren tot een mooi geboden soep ontstaat.
Breng op smaak met zout en peper en strooi er de rest van de kruiden over.
Schep de soep over de kip.

Print Friendly, PDF & Email
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar