Kookprins.nl

online kookboek

Informatie over geitenkaas

img

inhoudsopgave:
kaas tips
harde kaas
verse kaas
witschimmelkaas
roodbacteriekaas
blauwschimmelkaas
het kaasplankje
kaas en wijn
kaas bewaren

Uit Frankrijk komt een grote verscheidenheid aan geitenkaasjes, die echter tegenwoordig slechts gedeeltelijk van geitenmelk gemaakt worden, aangezien er te weinig geitenmelk is om aan de vraag te voldoen.
Geitenkaasjes kunnen de wonderlijkste vormen hebben: piramides, cilinders, bolletjes, platte koekjes, vierkantjes, zelfs een hartvorm.

De meeste geitenkaas komt vrij vers, als zachte witte kaas, in de handel.
De smaak is pittig, iets zurig. Oude geitenkaas kan zeer pikant zijn, maar die zien wij hier hoogst zelden.
Je kan zelf geitenkaasjes laten ouderen op een koele, droge plaats.
Ook in Nederland wordt geitenkaas gemaakt, op Schouwen en in Noord-Holland.
De productie is maar klein, men ziet ze weinig, maar de kwaliteit is voortreffelijk en in elk geval zijn ze van pure geitenmelk.

Ook uit Noorwegen komt geitenkaas: Gjetost, maar ook deze is al lang niet meer van pure geitenmelk.
Het kenmerkende van deze kaas is de bruinachtige gele kleur en de zoete smaak, die ontstaan doordat men aan de wrongel na het stremmen de melksuiker weer toevoegt en dan deze massa verwarmt, waarbij de melksuiker karamelliseert.

geitenkaas

 

This div height required for enabling the sticky sidebar