Kookprins.nl

online kookboek

img

Gehaktballen

Gehaktballen zijn op vele manieren te bereiden.

Een gehaktbal smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld een stamppot maar is natuurlijk ook gewoon lekker met een prakje van groente en aardappelen.

Houd deze bladzijde goed in de gaten want er komen verschillende recepten voor gehaktballen bij omdat er zoveel recepten van gehaktballen zijn.

***

Gehaktballetjes op zijn Russisch

Dit heb je nodig:

600 gr varkens/rundsgehakt
2 grote uien + 1 kleine
1/2 pakje paneermeel
200ml melk
200 ml room
1/2 citroen
50 gr boter
1 bord bloem
5 soeplepels gehakte peterselie
Snufje nootmuskaat
Snufje peper en zout

En dit is het recept:

Schil de twee grote uien en snij ze in ringen, haal ze door de melk, laat ze uitlekken en rol ze in de bloem.
Klop ze wat af en zet even opzij.
De kleine ui fijnhakken, door het gehakt mengen, samen met vier soeplepels versnipperde peterselie, peper, zout en muskaatnoot.
Dit alles goed kneden en er balletjes van rollen.
Deze door het paneermeel halen.
In een grote steelpan de boter verhitten.
Er de balletjes in bruinen op een matig vuur.
Rol ze af en toe om zodat ze overal egaal bruin worden.
Ondertussen de frietpan aanzetten.
Wanneer de balletjes gaar zijn, ze uit de pan halen en warm houden.
Het bakvet weggieten en de pan blussen met het sap van een halve citroen.
Een beetje laten inkoken, er dan de room en een soeplepel gehakte peterselie aan toevoegen.
Wat laten indikken en op smaak brengen.
Ondertussen de uienringen frituren.
De balletjes opdienen met de roomsaus, de gefrituurde ui en gekookte aardappelen.

***

Bourgondische vleesballen

Dit heb je nodig:

De gehaktballen:
500 g rundergehakt
1 sneetje brood, verkruimeld
2 el geraspte ui
1 ei
zout en peper

De rest:
2 el boter
50 à 75 g blokjes mager ontbijtspek
400 g sjalotten
250 g wortelen
400 g champignons
1 theelepel tijm
1 el boter
2 el bloem
2 dl rode wijn
2 dl water

En dit is het recept:

Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen samen, en vorm hiervan balletjes.
Verhit de boter in een braadpan of een grote koekenpan.
Laat de spekblokjes hierin uitbakken.
Haal ze dan uit de pan en bak, in het overige vet, de vleeshallen aan alle kanten bruin.
Haal deze dan met een schuimspaan uit de pan.
Maak de uien schoon en laat ze 3 min. in de pan bakken.
Maak intussen de wortelen schoon en snijd ze in stukken.
Maak de champignons ook schoon.
Bak de wortelen en de champignons samen met de uien nog 2 minuten.
Voeg een eetlepel boter toe.
Als de boter is gesmolten, roer de bloem en de tijm erdoor.
Meng dan de wijn en het water erdoor en laat het geheel aan de kook komen.
Temper het vuur en laat alles nog 5 minuten pruttelen.
Voeg de gehaktballen terug en kook het geheel nog 5 minuten, of tot de gehaktballen gaar zijn. Serveer het gerecht met aardappelenpuree of rijst.

***

Gehakt met tuinkruiden

Dit heb je nodig:

500 g rundergehakt
2 uien
spinazie, peterselie, dille, kervel. sterrenkers
zout en peper
boter
voor de saus:
2 eetl. boter
2 eetl, bloem
1,5 dl bouillon
1 dl zure room

En dit is het recept:

Hak de kruiden, de uien en de spinazie fijn en meng ze door het gehakt.
Maak het gehakt op smaak met zout en peper en vorm er balletjes van.
Verhit de boter en braad de gehaktballetjes in een kwartier bruin en gaar.
Maak in een andere pan de roux: smelt de boter en roer de bloem er door.
Giet er beetje bij beetje de bouillon bij en blijf roeren tot het een gladde saus is.
Voeg dan naar smaak zout en peper toe.
Roer er van het vuur af de zure room door en geef de saus apart bij het gehakt

**

Gemengd gehakt

Dit heb je nodig:

250 g rundergehakt
150 g varkensgehakt
4 beschuiten
zout, peper. Nootmuskaat
1 ei,
100 g boter
Vleesjustablet of zakje vleesjus

En dit is het recept:

Verkruimel de beschuiten en kneed ze met zout, peper, nootmuskaat en ei door het gehakt.
Maak er vierballen van en braad deze in hete boter random bruin en gaar in ongeveer 20 minuten. Schep er zo nu en dan wat braadboter over.
Maak de jus op smaak met een vleesjustablet of het zakje vleesjus.

**

Gehaktballen eenvoudig

Dit heb je nodig:

700 gram gehakt runder gehakt of halfom gehakt.
1 ei.
80 gram paneermeel of broodkruim of vergruisde beschuit.
Snuf zout.
Snufje peper.
Klein snufje nootmuskaat.
Een flinke hoeveelheid Roomboter, Margarine of vloeibare bakboter (minimaal 150 gram/ml).

En dit is het recept:

Doe de inhoud van het ei in een kom en klop er het zout , peper en nootmuskaat erbij
Voeg nu de paneermeel, broodkruim of vergruisde beschuit toe , meng alles goed door elkaar
Meng dit alles nu door het gehakt
Maak er mooie ballen van
Doe in een braadpan de roomboter , margarine of vloeibare bakboter , zorg dat er een flinke laag inzit.
Braad de ballen zachtjes aan zodat ze mooi bruin zijn
Laat de ballen ongeveer 40 minuten gaar worden op een zacht vuurtje met het deksel erop.
Wel de ballen af en toe omdraaien
Neem de ballen uit de pan en voeg eventueel wat water bij het overgebleven vet in de pan voor een mooie jus

**

Gehaktballetjes met Grimbergen dubbel bier

Dit heb je nodig:

500 gr half-om-halfgehakt
1 fijngehakte ui
1 losgeklopt ei
4 fijngewreven beschuiten
2 theelepels komijnpoeder (djinten)
2 theelepels korianderpoeder (ketoembar)
2 theelepels sambal oelek
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 eetlepels fijngeknipte bladselderij
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels tomatenpuree
1 dl runderbouillon
1 flesje Grimbergen Dubbel (30 cl)
peper, zout

En dit is het recept:

Meng het gehakt met alle ingrediënten t/m de bladselderij en vorm er mooie
balletjes van met een doorsnede van ongeveer 3 centimeter
Verhit de olie in een braadpan met anti aanbaklaag en bak de gehaktballetjes
hierin om en om goudbruin.
Zet het vuur laag, voeg de tomatenpuree, de bouillon en de helft van het bier

toe en laat de balletjes ± 30 minuten stoven.
Schenk er de laatste 10 minuten de rest van het bier bij en laat de saus,
onafgedekt, wat inkoken.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verdeel de gehaktballetjes en de saus over 4 borden en geef er pasta, gnocchi
of droog gekookte rijst en in boter gestoofde broccoli of groene kool bij.

Deze balletjes zijn natuurlijk ook heerlijk bij de borrel.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This div height required for enabling the sticky sidebar