Kookprins.nl

online kookboek

Informatie over blauwschimmelkaas

img

inhoudsopgave:
kaas tips
harde kaas
verse kaas
witschimmelkaas
roodbacteriekaas
geitenkaas
het kaasplankje
kaas en wijn
kaas bewaren

Waarschijnlijk bij toeval is de blauwschimmelkaas ontdekt: een herder vergat roggebrood
met schapenkaas erop in een grot van de hoogvlakte ten zuiden van Auvergne; toen hij dit
later terugvond, nam hij waar, dat er in de kaas blauwe schimmeladeren waren gegroeid
en de kaas een heel specifieke smaak en geur had gekregen.

Blauwschimmelkaas ontstaat door de inwerking van een schimmel, de penicillium glaucum roqueforti (die onder andere op rogge voorkomt).

Hier geven wij een overzicht van blauwschimmelkazen:

Roquefort

De oudste en meest bekende blauwschimmelkaas.
Roquefort wordt altijd van schapenmelk bereid en moet wil hij de naam Roquefort mogen dragen gerijpt zijn
in bepaalde tochtige kalksteengrotten bij het stadje Roquefort.
De Romeinen importeerden al Roquefort uit het toenmalige Gallië en reeds in de 15e eeuw kreeg deze kaas een officiële bescherming van zijn naam.
Voor Roquefort is het zeer belangrijk dat je hem koopt op de juiste graad van rijpheid, hij moet romig blank zijn, met enkele mooie blauwgroene schimmeladeren.
Te jong, met te weinig schimmel, heeft hij nog geen aroma, te oud, als de kleur grauw wordt en er te veel schimmel in zit, wordt hij onaangenaam scherp.
Roquefort kan zeer goed in de keuken gebruikt worden, bijv. met zure room vermengd als slasaus.

Bleu

Alle blauwschimmelkazen die in Auvergne warden gemaakt, maar niet van schapenmelk en die niet rijpen in de Roquefortgrotten, komen in de handel als ‘bleu’.
Er zijn bijzonder smakelijke kazen onder, zoals de Bleu des Chaussees en de Bleu d ‘Auvergne.

Bleu de Bresse

Kleine blauwdooraderde kaasjes, afkomstig uit Bresse (oostelijk van Lyon).
In smaak lijkt deze kaas erg veel op de Italiaanse Gorgonzola, hetgeen te begrijpen is, want het waren Italiaanse emigranten uit Lombardije die in Bresse met het maken van deze kaas begonnen zijn.

Gorgonzola

Italiaanse blauwe kaas uit Lombardije, die ook bij toeval, omstreeks de 11 e eeuw, is ontdekt, waarschijnlijk eveneens door een vergeten roggeboterham met kaas.

Stilton

Een zeer beroemde Engelse blauwe kaas, in Engeland beschouwd als de ideale Port-kaas.
De beste Stilton eet men van september tot januari.
In Engeland maakt men vaak een zacht smeerseltje van Stilton met rode Port of met een zoete Cream sherry; dit wordt wel in potjes verkocht in delicatessenzaken.

Dana blue

Deense blauwe kaas.

Een lekkere fris scherpe kaas die in elke supermarkt te koop is voor een aantrekkelijke prijs

Bleufort

Nederlandse blauwe kaas, sinds 1959 op de markt.
Zeer geschikt voor dips en kaassmeerseltjes, aangezien de smaak voor onvermengd gebruik wat al te hartig is.

This div height required for enabling the sticky sidebar